Европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи

Публикувано в нейния блог и поместено в eHam.net

На 27 февруари, в 03.34 ч. местно време земетресение с магнитуд 8.8 по скалата на Рихтер опустоши чилийския регион Мауле. В минутите които последваха труса, комуникационната система просто се срина. Само 15 минути след бедствието, един радиолюбител оператор (или “хам”) наречен Алехандро Хара (или както е известен в радиолюбителската вселена Чарли Еко 3 Джулиет Уиски Фокстрот) предаде първата информация от мястото. Много скоро, други хамове се присъединиха към Алехандро предоставяйки информация за намиране на липсващи лица, състояние на пътищата и поддръжка на администрацията за бедствие.

Аз посетих Чили няколко дни след основното земетресение и преживях вторичен трус от 7.2 (вижте блог “А moving moment”). Мрежата GSM беше напълно извън строя почти незабавно и беше невъзможно да се правят телефонни повиквания в продължение на няколко часа след труса. В критични ситуации като тази доброволната работа на радиолюбителите оператор става безценна.

Вчера имах възможността да се срещна с няколко европейки “хамове” в една изложба, която те организираха в залата на Европейския Парламент. Тяхната страст за радио вълните е възхитителна. “Хамовете” често строят тяхното собствено оборудване и прекарват безкрайни часове разговаряйки със събратя радио оператори от всяко кътче на света (фактически също от космоса, тъй като те даже могат да се свързват с Международната космическа станция, както можах да видя в изложбата).

Някои мислят за тях като необикновена група хора без действително влияние на нашия ежедневен живот, но когато настане криза, те често стават герои. Радиолюбителската служба предоставя гъвкави мрежи които са независими от уязвимите инфраструктури като телефонни кабели или GSM антени, и предават на честоти които не се претоварват лесно. Радио операторите са осведомени за тяхния потенциал в случай на криза и са установили добре координирани структури за отговор на бедствия, които осигуриха жизнено важна служба по време на Цунами в 2004 г., ураганите Рита и Катрина в 2006 г. и напоследък, земетресенията в
Л’Акуила, Хаити и Чили.

Изразите “Хуманитарна помощ” и “Отговор на кризи” често предполагат големи организации, доставящи помощ и тежки товари с хеликоптери и камиони. Но твърде често, това е работа на анонимни хора които продължават да предават информация и надежда от повредено оборудване и паднали антени, както те обичат да казват, “когато всичко друго се е провалило”.

* * * * *

Материалът предоставен от Димитър Петров, LZ1AF
 

Допълнителна информация