На 15ти юли четирима младежи от различни краища на България заминахме от автогара "Сердика" в посока Австрия. В малкото, но живописно градче Ваграйн, сгушено в австрийските Алпи на около 40 километра южно от Залцбург, се проведе шестото поред събитие Youngsters On The Air. Накратко: продължаващият една седмица лагер за радио ентусиасти предоставя възможност на млади хора от всякаква народност да прекарат време заедно, научавайки нови неща за хобито и споделяйки общия си интерес към радиолюбителството. Тази година участие взеха над 100 човека от около 30 страни в, и извън, Европа. Разбира се, България беше представена подобаващо и тази година - участие в отбора взеха Десислава Латинова (LZ1DRI), Кирил Венев, Веселина Топалова и Гергана Русева (LZ1ZYL).

Въпреки дългото пътуване, още с пристигането си забравихме натрупалата се умора - сред приветствени усмивки от познати лица и трескави запознанства, презентации и опознавателни игри, първата ни вечер във Ваграйн изтече като секунда. По-нататък седмицата беше структурирана в стегнат план, според който един след друг следваха уъркшопове и дейности сред природата. Уъркшоповете тази година имаха по-скоро дигитална насоченост, поглед към модерните технологии. Така например втората ни презентация, проведена изключително професионално от Лукас (OE1LBS), беше на тема raspberry pi 3 и многобройните начини за използването на тази флексибилна операционна система. Други теми включваха презентации на тема HAMNET, APRS, EMCOMM и т.н. Въпреки голямото разстояние, Стивън Хикс (N5AC), отдели от времето си, за да проведе презентация за SDR по скайп, давайки нагледни примери от собствения си опит със системата. Колкото до дейностите, свързани с физическа активност - те бяха много и разнообразни.  Домакините ни предоставиха възможност не само да се насладим на красивите гледки, които област Залцбург предлага на своите посетители, но и да обединим опознаването на региона с работа с радиостанциите. Така, разделени на две групи, посетихме замъка Hohewerfen и се включихме в инициативата COTA (Castles on the air, повече информация можете да намерите тук http://wcagroup.org/?page_id=83 ). По-късно през деня трябваше да се проведе и FM-VHF състезание в ледената пещера Eisreisenwelt, но поради ниските температури и защото бяхме твърде заети да се възхищаваме от красивата вътрешност на пещерата,  състезанието се отложи за по-подходящ момент. През един от следващите дни взехме участие и в SOTA (Summits On The Air, повече информация можете да намерите тук http://www.sota.org.uk/) и покорихме (макар и частично с помощта на лифт) връх Grießenkareck, висок 1991м. Предпоследния ден, когато бяхме приключили с повечето от уъркшоповете и презентациите, домакините ни, с помощта на австрийското дружество по радиозасичане, организираха състезание по радиоориентиране, където всеки имаше шанс да провери способностите си в спорта. 


За седем дни се почувствахме като семейство. Въпреки множеството дейности, които бяха запланувани, след края на официалната програма за деня винаги успявахме да организираме по нещо - било то лагерен огън, където група начинаещи китаристи пеят (леко фалшиво), за да създадат настроение; или разходка до малко езеро в планината, където водата е твърде студена, за да плуваш вътре; или импровизирана игра по волейбол по залез слънце. Всички бяхме млади радиолюбители и това беше първата връзка между нас. Добре прекараното време обаче беше това, което наистина ни сплоти, за да ни превърне в мрежа, простираща се отвъд държавните граници, предавана по радио вълни и усилвана не от ACOM 1000, а от желанието ни да се разбираме един друг.


Гергана Русева, LZ1ZYLЛинкове към статията:

Castles On The Air (COTA):   http://www.sota.org.uk
Summits On The Air (SOTA): http://wcagroup.org/?page_id=83
Youngsters On The Air (YOTA): http://www.ham-yota.com/
Всички снимкови материали са предоставени от организаторите и могат да бъдат разгледани в официалния сайт на YOTA, обозначен по-горе.

Допълнителна информация