На вратата с първия сняг чука и месец Декември, а както някои от вас вече знаят, в последния месец от годината, освен Коледа, се провежда и друго вълнуващо събитие (вече четвърта поредна година, а интересът постоянно се покачва) : YOTA December Month. Вярно, България взима участие от сравнително скоро - 2016та ще бъде втората година, в която ентусиазирани радиолюбители ще опитат да впишат специалния инициал LZ16YOTA в логовете си. За сметка на това обаче, дейността ни през месеца се е увеличила значително, а се надяваме заинтересованите млади хора също да са станали повече.

И така, стигнахме до въпроса какво точно е YOTA December Month, и защо е толкова интересно, та радиолюбители от цяла Европа, а и отвъд континента, го чакат с нетърпение. През Декември страните, заявили участие, ще работят от клубни и/или лични станции със специален инициал, с цел разпространяване на информация сред колеги радиолюбители, свързана с проекта Youngsters On The Air. Така например операторите ще разясняват в какво се състои проектът, неговите многобройни плюсове и успехи, важността му за поддържането на интереса на младите хора в областта на радиото. Освен това операторите ще имат възможността и да демонстрират лично пред приятели, съученици, а дори и леко скептични членове на семейството защо да правиш връзки е далеч по-вълнуващо от безпроблемното, до голяма степен независещо от природните условия и прохождение по честотите говорене по телефона. Възползвайте се от тази възможност - рядко нелицензиран не-радиолюбител може да види такава приповдигната атмосфера и активност, и ще бъдете изненадани колко впечатлен може да остане въпросният (все още)не-радиолюбител.

Разбира се, присъства неизбежната нотка на гордост, когато толкова много радиолюбители нетърпеливо чакат да направят връзка с теб, в някои хора се събужда и желанието да покажат способностите си и да направят възможно най-много връзки, но това далеч не е целта на December Month. Организаторите все пак са се погрижили и състезателните личности да не скучаят. С няколко думи: ще бъдат раздавани награди. Как точно могат да бъдат спечелени и получени те, ще разберете в някой от идващите дни.

Още нещо преди да ви оставя да вдигате антените, или да се отправяте към най-близкия радио клуб: като всяко събитие, в което трябва да бъдат организирани голям брой хора, и за участието в YOTA December Month си има правила и задължения.  Можете да ги видите в оригинал в сайта http://www.ham-yota.com/category/yota-month-2016/ към който ще прикача и линк след тази статия, но за улеснение ще преведа тук тези от правилата, които са важни за доброто протичане на December Month:


Правила:

1. Следвайте правилата. Въпреки че това е просто приятелско събитие, все пак имаме нужда от някои правила.

2. Използвайте специален YOTA инициал (за България, напомням, този инициал е LZ16YOTA).

(...)

4. Този инициал трябва да се използва предимно от млади хора и с цел включването на млади хора в ефир (та по тази линия и Youngsters On The Air, ;) ). Според дефиницята на IARU, "млади" са хора под възраст 26 години.

(...)

6. Всички връзки трябва да бъдат направени през и само през Декември 2016.

7. Това НЕ е състезание; опитваме се да привлечем интереса на възможно най-много хора към радиолюбителството, а не да приключваме връзките с бърза размяна на инициали и 5/9.

Допълнително правило, което е леко видоизменено спрямо правило 5. в сайта: С цел по-добра организация, изпращайте всички логове на връзките, направени със специалния инициал LZ16YOTA непосредствено след края на деня в който сте ги направили (или възможно най-скоро на следващия ден) на имейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Логовете трябва да бъдат конвертирани в ADIF формат. Моля ви, не пренебрегвайте това правило, тъй като то е изключително важно за спокойното провеждане на цялото събитие.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ги зададете на имейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а аз ви пожелавам весели празници и много активност през месец Декември с инициала LZ16YOTA. :)Гергана Русева,
LZ1ZYLЛинкове към статията:

Официалният сайт - http://www.ham-yota.com/category/yota-month-2016/

Не забравяйте да ни последвате и в http://www.twitter.com под @hamyota

Снимката в статията не принадлежи на BFRA, a към официалния сайт, в който може да бъде намерена в оригинал.

Допълнителна информация