Първенството се проведе от 25 до 29 август в Астана, столицата на Казахстан. Участие взеха 104 състезатели от 14 страни, от които 62 мъже и 42 жени, разделени в 9 категории.
България беше представена от 4 състезатели и 2 съдии.
Противно на опасенията на много хора, че домакините от Казахстан нямат опит и няма да успеят да се справят, първенството протече при отлична организация. Естествено, домакините ползваха логистична помощ от няколко опитни ветерани, но направиха всичко от своя страна за да се получи едно отлично състезание. Нашият отбор продължи традицията на добро представяне на тези първенства. Завоювани бяха 5 медала както следва:
Теодора Гецова LZ2CWW (кат.Е):
- Приемане 3-то място
- Предаване 3-то място
- Практически тест Morse Runner 2-о място
- Практически тест RUFZ 1-о място
Николай Енчев LZ1NK (кат.I):
- Практически тест Morse Runner 2-о място
В отборната класация България е отново на 5-о място.
Тук трябва да отбележа, че нашият отбор е по-добър от този на Унгария, която е на 4-о място, но поради факта че засега не можем да попълним всички категории, шансовете ни за по-предно място са минимални.
Протокола с пълните резултати може да изтеглите на следния линк:
 
На проведеното по време на първенството заседание на работната група по скоростна телеграфия беше предложена и одобрена кандидатурата на БФРЛ да бъде домакин на 16-о световно първенство. Очаква се то да бъде проведено в средата на месец септември 2019 г. в курорта Албена.
 
Иван Иванов LZ1PJ BFRA HST manager
 
 
 
 
 
 

Additional information