ЗА ПРИЯТЕЛИТЕ И БИРАТА
ИЛИ  ... КАК ДА СИ НАПРАВИМ АНТЕНА
ЗА ВСИЧКИ ЕФИРНИ ТЕЛЕВИЗИИ

Много от гледащите телевизия (не става дума за кабелна) са се сблъсквали с проблема, че се „лови” една или друга програма, но не и всичките от едно положение и с една и съща антена.

И така, как започва цялата история.

В началото бе бирата…

Започна като всички добри неща – от дума на дума на масата!

Имам приятел, на когото викат Антон, LZ3AI, или като отиде на работа – друго. Та той взел от едни мъдреци схема, реализирал подобна антена (но не особенно подходяща за сегашния телевизионен ефир) и я предложил на една съседка, която следи всички сериали за Роналдо, Ривалдо и страдащата Мария. Предложил й тази антена, щото резнали кабелната на бабата и героите от сериалите останали без съпричасност.

Обаче бабата като видяла антената, казала, че подобни смотани кутии от доматени консерви няма да си сложи на терасата, макар че „хващали” всичко. Аз се захванах с преизчисляване на антената и съответните опити за достигане на това, което ще прочетете нататък.

Ако чуквате върху снимките (ама не с чук, а с мишката), ще се увеличават така, че да може да ги разглеждате спокойно. После затваряте новопоявилото се прозорче, за да продължите с увлекателното четиво.

Антена

Снимка 1. Това е общия изглед на антената, която трябва да се получи, без никакви допълнителни украсявания.

Не искам хората да останат с убеждението, че тази антена се е родила „ей така” и точно този размер на рамената е установен само със сметки. Това беше шест месечен продължителен процес на опити върху празни вече бирени кутии, който даде отговор на въпроса колко да са дълги – точно 9 см, не 13, 12, 10 или 8 см. Който желае, може да продължи процеса и да установи други дължини, но целта все пак е да се приемат всички излъчвани ефирни телевизии с много добро качество.

Ограничения

За да не останат колегите по „жица” със съмнението, че аз съм установил разпространението на радиовълните и начините за тяхното приемане, длъжен съм да внеса следните ограничителни постулати:

1. Нищо ново под слънцето след 1888-1900 г., по отношение на материя за изследване. Виж Херц, Попов, Маркони. Е, да, със СВЧ не са се занимавали…

2. „Легнал” съм върху идеологии и реализации на по-мъдри от мен люде, работили и работещи в радиус 3 километра от колелото на булеварда, дето води към Пловдив и Бургас (що ли пък е Цариградско, а не Калифорнийско шосе? При достатъчно добра засилка може и там да се акустира, да`ге! Някои юнаци дори го пробват като вариант от време на време. Е, дават жертви.... но това са си рискове на живото включване.).

3. Това, което по-нататък ще прочетете за антената и нейната реализация, може да се каже и напише от 1/8 от българското население (По мнение на съпругата ми!).

За ентусиастите, които не искат да въртят стайни антени и да променят дължините на рамената или да развръщат мачти като за платноходки със съответните масивни „истински” антени, да пробват турски „сателити” и пр. гравитационни железа, предлагам следващата рецепта (както и възможност за блесване пред нежните половинки, каквото и да означава това!). Започваме с подготвителна част и набавяне на материалите за антената.

Та, седнете с приятел или съсед на „кратко производствено съвещание” и изпийте по една бира от алуминиева кутийка. Трябват ни две кутийки. Ако и отсреща стоящият има нужда от антена, просто повторете операцията. Мезето – съгласно сезона. До тук говорим само за подготвителни операции, така че с бирата може да се прекалява. Оставете работата за утре!

Философията на антената е следната: дипол 2 х λ/4 обемен вибратор с приблизителна резонансна честота f рез. 620-630 MHz, чиято лента е достатъчно широка и покрива честоти от 500 до 750  MHz. Обемния вибратор има по-добро усилване от тънката жица, все пак това са множество вибратори. Докосналите се до подобна материя знаят или сигурно са изпитвали силната честотна зависимост на насочени антени от относително тънък материал ( λ/d елем. >300 и нагоре). И така, това ще е основно антена за дециметров обхват. А за метровият Канал 1 (за различните райони на излъчване 210-220 MHz) - отговор по-долу!

Image

Фигура 1. Чертеж на антената с размери.

Поведение и емпирични резултати 

Поведение на антената в различни региони на страната:

1. В район Овча купел (гр. София) от кулата на Копитото се гледат следните програми с много добро до към отлично качество на възприятие – Канал 1, BTV, Нова, 7 дни, GTV, CTN и Euro News, която обаче не се излъчва 24 часа. Перничани могат да се възползват от абсолютно същата схема.

2. Ако сте „задънен” и само покрива ви вижда Копитото – опита показа, че с 35 метрова  (ей, това си е от първи до покрива на девети етаж) коаксиална линия 75Ω и телевизор „FUNAI” 14”, година на производство 1995 (като сина ми), се справи отлично с приемането. Опитът е извършен в район Младост.

3. От район Овча купел с телевизор, настроен на честотите на излъчване от вр. Ботев (разстоянието е около 140 км) се получи следното – BTV с отлично качество, а на първа програма спокойно може да се различи Ани Салич от Митьо Крика. Шега, разбира се, качеството е съвсем малко по-лошо и ако ходите с тъмни очила, изобщо може и да не забележите разлика!

4. От район на село Горни Дъбник (83 км от вр. Ботев) на честотите излъчвани от върха, първа и втора програма са отлични. На всичкото отгоре, антената хвана и Нова телевизия (до този момент не се приемаше изобщо), която се излъчва с 10 W от град Долни Дъбник на около 10 км от селото и трасето е с относително закритие. На всичко отгоре и естественото закривяване на Земята на 10 км е 2 метра превишение. Някой ще каже – айде бе, два метра колко е?! А я от два метра нае…   ...се любувай на мацка, нали?! Два метра са си два метра.

Таблица 1. Превишения между две точки от повърхността на земното кълбо
в помощ на хората само от занаята (за направата и действието на антената не е от значение).

Разстояние [ км ]

Височина хорда [ м ]

10

2

20

7,8

30

17,6

40

31

50

49,7

60

70

70

96

80

125

90

159

100

196

110

237

120

282,5

130

331

140

384

150

442

160

502

170

569

180

635

190

708

200

784,5

250

1226

300

1765,5

350

2403

400

3139

500

4903

600

7061

В заключение на тази част може да се каже, че това, което се предлага, може да замени големите изгнили антени. При относителна или добра видимост на предавателя, може да се пренебрегне вдигането на 2λ над земята (3 метра поне) и антенката да се бодне в някоя саксия в стаята. Иначе може да се изнесе и като външна, но трябва да се завие с една или две найлонови торбички, да стегнете около клечката под рамената на антената и да изрежете излишната част от торбичката. Тогава се оформя като малко компактно пакетче и придобива съвсем извънземен вид. Целта на операцията е да се защити коаксиалната линия от натичане и да не гледате снеговалежи и посред лято.

Бирата вече е изпита

Бирата е изпита, нали? Тогава да преминем стъпка по стъпка към реализация. Вече можете да си налеете и една ракия, щото е необходимо спокойствие!

Image

Снимка 2. Надявам се, вече сте разбрали защо трябваше да изпиете две бири. Ако не сте, изпийте още две и се върнете в началото.

Необходими материали 

Необходими материали за изработване към момента на сядане:

2 бр. празни вече бирени кутии;

2 бр. винтове 15 мм шестица със съответните гайки и 4 бр. шайби за тях;

чамова клечка със сечение 15/15 или 20/20 мм или комбинация от размерите, дължината и е по ваше решение;

уред или измислен начин за пробиване на дъната на кутиите с Ø 6-6,5 мм и клечката с Ø 5-5,5 мм;

уред за рязане на тънкото фолио на кутиите;

късо остро негъвкаво ножче за вкопаване малко на фидера в клечката – по ваше желание.

Изработване

1. Празните кутийки се оразмеряват на височина 90 мм от базата на която са стъпили (или седнали). Най-лесно това може да стане с отрязана лента хартия с тази ширина, която да се завие около кутията и очертае. База – пак масата. Отрязването може да стане с тънко остро ножче или още по-добре с ножицата на жена ви, с която реже плат (това е хубаво да не го види). Отрязването е редно да стане на около 0,5-1 см над тези 9 см, за да можете с клещички или пинсета да закривите частта до размера и да се получи двоен ръб (виж на снимката). Тази процедура може и да не се прави и да отрежете директно на 90 мм, обаче шанса да се порежете лошо между пръстите е голям (елемент на препатване и личен опит!).

Image

Снимка 3. Виждате как да обърнете ръбовете на кутийките, та да не се порязвате на всяка програма. Ако вече не виждате, увеличете мезето и оставете работата за утре.

2. Пробивате дъното на отрязаната вече кутия с Ø 6-6,5 мм (желателно и с тенденция към центъра) и от вътрешната страна вкарвате винта със сложена шайба. На стърчащата от дъното резба слагате шайба и гайка, като междувременно подпирате винта отдолу с отверката. Стягате зверски, щото после този винт ще нареже и отвора в клечката.

Image

Снимка 4. Да се задържи така винтчето на отвертката след няколко бири си е майсторлък. Но все пак необходимост, за да го вкарате лесно в дупката на това тъмно място (дъното на кутията).

3. Пробивате клечката (не по дължина!) с Ø 5-5,5мм на такова място, където сте решили да завинтите изработените вече рамена на антената. Вземате едното рамо и нарязвате пробития отвор и от двете страни. Ако сте пробили с Ø 5,5 мм ще е по-хлабаво, но материала на фидера го уплътнява. Без притеснения!

Image Image

Снимки 5 и 6. Вижда се как трябва да пробиете дупка (напреко на клечката) и да издълбаете канал (ако искате), в който да се намести кабелчето.

4. Ако изкопаете в клечката малко като легло за фидера, за жилото и оплетката, стегнете с тиксо или друга лента фидера към клечка – ситуацията става още по добре.

Image

Снимка 7. Намества се кабелчето и се увива с тиксо.

5. Вкарайте малко от заголената оплетка и жилото (около 3-4 мм) в нарязаните дупки на клечката и завинтете рамената на антената.

Image

Снимка 8. Нещо такова трябва да се получи. Не се чудете, ако си мислите, че тая снимка някъде сте я виждали. На това му се вика "двоен образ".

6. Ако искате, може и с двойно сгънато домакинско фолио (от онова – на жена ви) да затворите големите отвори на кутиите, като го прикрепите с тиксо или нещо друго лепящо. Антенката работи още малко по-добре. Ако желаете, може да облепите отвсякъде готовите рамена с фолио за шкафове, което имитира дърво. Визуалният ефект е поразителен. Ако ви свари жена ви докато режете с ножицата й, ефектът е направо поразяващ!

7. Антената може да се привръзва към каквито желаете колове или просто да се сложи на мястото на старата. Ако не ви е стигнала бирата от кутийките и сте продължили с двулитрови бутилки, може да използвате такава бутилка за поставка - махате капачката и мушкате клечката с антената на нейно място (естествено, бутилката вече не пълна с бира, а с вода - да си тежи на мястото).

Експлоатация

Ами какво чакате, пробвайте вече как работи!

Заключителни бележки на автора 

Кутии от кока-кола и фанта имат същия диаметър, обаче не се препоръчва изработване от такъв материал. Не се подлъгвайте! До сега не съм видял сватба, кръщене или абитуриентско изпращане да се прави с безалкохолно. Ако не ви разрешават бира обаче, поради известно видимо закривяване на силуета или други лекарски възбрани, пробвайте и с кутия от фанта или друга лимонада. Ефектът със сигурност не е същия.

Мъжете знаят защо!

Image

Светослав Стоянов, LZ5UG

 

Допълнителна информация