YOTA

От 8-ми до 14-ти август в Йоханесбург, Южна Африка се проведе 7-мо по ред издание на Youngsters On The Air. Тази година за първи път събитието излезе извън пределите на Европа! Сред участниците, осмелили се да преминат отвъд другата половина на Екватора, беше и българският отбор, представен от Ванеса Павлова (LZ1BR), Кирил Венев (LZ1WIN) и Ангелика Попова (LZ1ANQ), а наш тийм лидер беше LZ1WIN или просто Киро. Мястото на събитието беше стратегически подбрано не само поради близостта си до летище O.R. Tombo, но и заради огромната си площ, която даде възможност да се проведат много и разнообразни дейности през цялата седмица. За оптимално разпределение на задачите, всички бяхме разделени в отбори с по няколко държави във всеки отбор. Всеки отбор имаше право да избере име на своя отбор като се организира забавно състезание между избрани членове на отборите. По реда на завършили успешно състезанието, отборите имаха право да избират между Big Five -  лъв, леопард, носорог, африкански слон, кафърски бивол.

Вторият ден в хотела, който бяхме настанение дойде един незабравим гост, а именно красивият гепард, който ние никога няма да забравим. Неговият вид, кралски гепард,  е застрашен от изчезване затова доброволци се грижат за размножаването на вида му! Лекцията, която ни бе изнесена ни дари с много знания за едни прекрасни африкански животинки. В този ден ние направихме свои яги антени, които по-късно през седмицата тествахме. На другият ден отборите започнаха работа върху Bacarsats construction cont – в кубчета сложихме електроника, която всеки отбор завърза за балона засичане, който пуснахме свободно във въздуха. Самата електроника бе за засичане на балона, отчитане на температура и други важни показатели. Тогава ние направихме рекорд тъй като балона достигна близо 28км височина!  На 11 август отпътувахме за Secunda, където измръзнахме от студ! В АФРИКА! Напуснахме хотела към 3:30 сутринта и в 6 вече бяхме на открито поле при температура от -6 градуса! Тръпнейки за слънце, наблюдавахме отлитането на балона, а след това го засякохме и няколко души отидоха да приберат кубчетата, от които извлекохме рекордните резултати. Следващият ден бе запълнен с уършопи, а именно направата на часовник, QSX transceiver и 20m lowpass filter. 20 човека посетиха компанията GEW Technologies – компания за изработка на военна техника. 50 участника посетика BOSCO – компания за изработка на платки.

 Благодарение на SARL, южноафриканска федерация на радиолюбителите, всички участници получихме възможността да се явим на изпит за HAREC сертификат. Само 25 участници избраха да се яват на изпита, тъй като трябваше да изберем между учене за изпит и изпит или забавни занимания! От 25-мата явили се на HAREC, 20 участници изкараха успешно изпита, сред които бях и самата аз! 😊 Мечтаният сертификат се дължи на упоритостта на явилите се, но и на Noel Patrick Hammond!

Предпоследният ден всички участници отпътувахме за нашият one lifetime experience САФАРИ! За нас, организаторите се бяха погрижили да изпитаме африканско чувство, чувството да бъдеш на Сафари и то, не за 5 или 10 минути, а за цели 3 часа! 3 часа в преследване на животни, следвайки следи, които са оставили по пясъка! След сафарите нашите рейнджъри ни закараха до Mongena Game Lodge, където имахме прекрасен обяд в близост до зебри и африкански кудута – нещо между сърна и елен! Всеки можеше да се снима с тях или просто да им дари капчица любов като ги погали 😊 В късният следобяд се завърнахме в хотела, където за наше голямо съжаление трябваше да опаковаме своят багаж.. Вечерта се радвахме на camp fire и африкански ритми, като ние самите имахме възможността да се научим да свирим на тарамбука!

Последната вечер преди официалния край на YOTA 2018, всеки отбор имаше възможност да каже няколко думи за преживяното през седмицата. Откроиха се думите на Нико, Куус и Лиса, като участниците успяха да просълзят един от големите отговорници за прекрасното изживяване – Нико! Отборният дух,  желанието да споделиш хобито си, да научиш нещо ново и да се запознаеш с хора от цял свят, които биха гледали на теб като на човек, който би отделил 1 седмица от живота си точно, за да обмени своят опит и да бъде заобиколен от хора, предавайки на същата честота. Ентусиазмът и цялостното настроение по време на събитието превърнаха YOTA в едно от преживяванията на живота ни!


-  Ванеса Павлова
(LZ1BR)


От 5ти до 12ти август в Гилуел Парк, Англия се проведе
6то по ред издание на Youngsters On The Air. Тази година участие взеха 26 държави както от Европа, така и от Африка и за пръв път – от югоизточна Азия с двама участници от Япония. Сред участниците беше и българският отбор, представен от Веси Топалова (LZ1VST), Тодор Тодоров (LZ4AW), Тимур Фехми (LZ4AA) и като тийм лидер – Гергана Русева (LZ1ZYL). Мястото на събитието беше стратегически подбрано не само поради близостта си до Лондон и близките летища, но и заради огромната си площ, която даде възможност да се проведат много и разнообразни дейности през цялата седмица. За оптимално разпределение на задачите, всички бяхме разделени в отбори с по няколко държави във всеки отбор, а на чело на всеки отбор стоеше лидер от организаторите. Тъй като голяма част от дейностите бяха по-скоро с практическа насоченост, в по малка група от хора успяхме да отделим нужното време за всеки уъркшоп. В програмата бяха включени както направата на граунд плейн антена за 17м, така и сглобяване на интегралната схема на 5-ватов телеграфен приемник. По-късно през седмицата на всеки отбор беше предоставена възможността да изпробва ръчно направената антена по време на SOTA активация в гората Уендоувър. Благодарение на RSGB, английската федерация на радиолюбителите, всички 80 участници получихме възможността да се явим на изпит за начинаещи за английски инициал. Благодарение на хубавото време през седмицата, което по думите на организаторите е било невероятен късмет за нас, успяхме да направим малко състезание по радиозасичане в класическите категории – 2м и 80м. Един от дните беше посветен на посещение на Блечли парк, по-известен като мястото, където през 1942ра година няколко брилянтни математици, сред които и всеизвестният Алан Тюринг, разкодират криптиращата машина Енигма и по този начин според изчисления съкращават войната с поне две години. Музеят, посветен на мъжете и жените, помогнали за победата над нацистите във Втората Световна, имаше и собствен радио клуб (със специален инициал GB3RS) където ни беше предоставена възможността да поработим на станциите когато бяхме готови с посещението на музея. Отделен беше и ден за разходка из Лондон, където наградена за добрата си работа екскурзоводка ни разведе из важни административни и туристически сгради в града и ни разказа интересни и не често споменавани в учебниците или по телевизията истории за тях. Сред забележителностите, които видяхме бяха кулата на Елизабет с Биг Бен, Бъкингамският дворец, резиденцията на Чарлс и Камила, площада Трафалгар и т.н. Освен това предвидено беше и посещение на научния музей в Лондон и малка почивка в Сейнт Джеймс Парк.

 

Последната вечер преди официалния край на YOTA 2017, всеки отбор имаше възможност да каже няколко думи за преживяното през седмицата. Откроиха се думите на Лиса (PA2LS), която като част от създателите на програмата каза, че за нея всяка година YOTA е различна. Както хората, така и цялостното усещане. И все пак, колкото и да различно събитието, духът на участниците в него не се променя. Отборният дух и желанието да споделиш хобито си с други, които са също толкова ентусиазирани колкото и ти, правят YOTA това, което е.

- Гергана Русева LZ1ZYL


За повече информация относно YOTA: https://www.ham-yota.com/ 

За повече информация относно YOTA 2017: http://rsgb.org/

 

От 5ти до 12ти август във Гилуел Парк, Англия, ще се проведе летният лагер Youngsters On The Air за млади радиолюбители. Поканени са отбори от различни страни от IARU - 1ви регион, включително и от България. Отборът се състои от трима човека - двама участници (на възраст от навършени 15 до 25 години ) и тийм лидер. Участниците не са длъжни да имат разрешително за радиолюбители, но трябва да взимат активно участие във всички дейности, включени по програма и да имат жив интерес към радиолюбителското хоби.

Изисквания:

Всеки, проявил желание да участва в YOTA като представител на България, трябва:

     1.  Да бъде на възраст между 15 и 25 години;
    2. Да изпрати персонално мотивационно писмо, с което в рамките на 500 думи да обоснове желанието си да бъде включен в отбора, както и с какво може да допринесе за развитието му (примери за писане на мотивационно писмо можете да намерите в интернет, но съдържанието трябва да бъде индивидуално);
     3. Да има валидни документи за пътуване;
     4. Да владее на добро ниво на английски език.


Разходи:

Всеки участник трябва да поеме следните разходи:

    1. Такса за участие, изисквана от организаторите - 50€ (100лв.);
    2. Разходите по пътуването (конкретната цена зависи от цените на самолетните билети, предлагани от самолетните компании в момента на закупуването им);
    3. Джобни пари.

Всичко останало (настаняване, храна, дейности) се поема от IARU.


Краен срок за кандидатстване: 7ми март.

Моля, пращайте кандидатурите си на имейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Линк към официалния сайт:
http://www.ham-yota.com/call-for-application-youngsters-on-the-air-uk-2017/

Гергана Русева, LZ1ZYL


На 15ти юли четирима младежи от различни краища на България заминахме от автогара "Сердика" в посока Австрия. В малкото, но живописно градче Ваграйн, сгушено в австрийските Алпи на около 40 километра южно от Залцбург, се проведе шестото поред събитие Youngsters On The Air. Накратко: продължаващият една седмица лагер за радио ентусиасти предоставя възможност на млади хора от всякаква народност да прекарат време заедно, научавайки нови неща за хобито и споделяйки общия си интерес към радиолюбителството. Тази година участие взеха над 100 човека от около 30 страни в, и извън, Европа. Разбира се, България беше представена подобаващо и тази година - участие в отбора взеха Десислава Латинова (LZ1DRI), Кирил Венев, Веселина Топалова и Гергана Русева (LZ1ZYL).

Въпреки дългото пътуване, още с пристигането си забравихме натрупалата се умора - сред приветствени усмивки от познати лица и трескави запознанства, презентации и опознавателни игри, първата ни вечер във Ваграйн изтече като секунда. По-нататък седмицата беше структурирана в стегнат план, според който един след друг следваха уъркшопове и дейности сред природата. Уъркшоповете тази година имаха по-скоро дигитална насоченост, поглед към модерните технологии. Така например втората ни презентация, проведена изключително професионално от Лукас (OE1LBS), беше на тема raspberry pi 3 и многобройните начини за използването на тази флексибилна операционна система. Други теми включваха презентации на тема HAMNET, APRS, EMCOMM и т.н. Въпреки голямото разстояние, Стивън Хикс (N5AC), отдели от времето си, за да проведе презентация за SDR по скайп, давайки нагледни примери от собствения си опит със системата. Колкото до дейностите, свързани с физическа активност - те бяха много и разнообразни.  Домакините ни предоставиха възможност не само да се насладим на красивите гледки, които област Залцбург предлага на своите посетители, но и да обединим опознаването на региона с работа с радиостанциите. Така, разделени на две групи, посетихме замъка Hohewerfen и се включихме в инициативата COTA (Castles on the air, повече информация можете да намерите тук http://wcagroup.org/?page_id=83 ). По-късно през деня трябваше да се проведе и FM-VHF състезание в ледената пещера Eisreisenwelt, но поради ниските температури и защото бяхме твърде заети да се възхищаваме от красивата вътрешност на пещерата,  състезанието се отложи за по-подходящ момент. През един от следващите дни взехме участие и в SOTA (Summits On The Air, повече информация можете да намерите тук http://www.sota.org.uk/) и покорихме (макар и частично с помощта на лифт) връх Grießenkareck, висок 1991м. Предпоследния ден, когато бяхме приключили с повечето от уъркшоповете и презентациите, домакините ни, с помощта на австрийското дружество по радиозасичане, организираха състезание по радиоориентиране, където всеки имаше шанс да провери способностите си в спорта. 


За седем дни се почувствахме като семейство. Въпреки множеството дейности, които бяха запланувани, след края на официалната програма за деня винаги успявахме да организираме по нещо - било то лагерен огън, където група начинаещи китаристи пеят (леко фалшиво), за да създадат настроение; или разходка до малко езеро в планината, където водата е твърде студена, за да плуваш вътре; или импровизирана игра по волейбол по залез слънце. Всички бяхме млади радиолюбители и това беше първата връзка между нас. Добре прекараното време обаче беше това, което наистина ни сплоти, за да ни превърне в мрежа, простираща се отвъд държавните граници, предавана по радио вълни и усилвана не от ACOM 1000, а от желанието ни да се разбираме един друг.


Гергана Русева, LZ1ZYLЛинкове към статията:

Castles On The Air (COTA):   http://www.sota.org.uk
Summits On The Air (SOTA): http://wcagroup.org/?page_id=83
Youngsters On The Air (YOTA): http://www.ham-yota.com/
Всички снимкови материали са предоставени от организаторите и могат да бъдат разгледани в официалния сайт на YOTA, обозначен по-горе.

Допълнителна информация