От 12 до 16 септември 2014 год. в гр. Бар, Черна Гора, се проведе поредния 8-и Шампионат по Скоростна Телеграфия на ИАРУ регион 1.
В шампионата взеха участие общо 83 състезатели от 14 държави, разделени в 9 категории по пол и възраст.

България беше представена от 6 състезатели, един съдия и един наблюдател от ИАРУ.
Тодор Тодоров LZ2-005 - състезател в кат. B (мъже до 16 год)
Тимур Фехми LZ2-010 - състезател в кат. D (мъже до 21 год.)
Теодора Гецова LZ2CWW - състезател в кат. E (жени без възрастови ограничения)
Илия Гецов LZ4UU - състезател в кат. F (мъже без възрастови ограничения)
Дарин Илиев LZ2NG - състезател в кат. H (мъже над 40 год.)
Николай Енчев LZ1NK - състезател в кат. I (мъже над 50 год.)
Иван Иванов LZ1PJ - съдия по предаване
Панайот Данев LZ1US - наблюдател от ИК на ИАРУ регион 1

Българският отбор вече на няколко шампионата се представя традиционно много добре. Не нарушихме традицията и този път.
Нашите състезатели завоюваха 7 медала, от които 2 златни и 5 бронзови, както следва:

Теодора Гецова
Приемане - бронзов медал
MorseRunner - златен медал
RUFZ - златен медал

Илия Гецов
MorseRunner - бронзов медал

Николай Енчев
Приемане - бронзов медал
MorseRunner - бронзов медал
RUFZ - бронзов медал

Отбор България - 5 място

Тук трябва да напомня, че за отборното класиране се взимат точките от всички категории, и тъй като България нямаше състезатели в 3 от тях, на практика нямаме шансове за призово място, независимо от завоюваните медали.

Отсъствието на Тодор Кайкиев LZ1BP, който беше възпрепятстван по лични причини, редуцира успеха ни спрямо предходните години, но заместилият го Николай Енчев се представи повече от отлично с трите си бронзови медала в тази категория. Стар боен кон, Енчев показа отлични резултати при положение че не е тренирал от десетилетия.

Резултатите на малките дебютанти Тошко и Тимур са скромни, но те показаха състезателен дух и съм убеден, че в скоро време ще ги видим доста по-нагоре в таблицата.

Състезанието не мина без премеждия. Още първата вечер се разрази страхотна гърмотевична буря, която остави града и региона без електричество. Местното енерго успя да възстанови захранването чак след 2 дни. При така създалата се ситуация, домакините положиха огромни усилия и с помощта на армията успяха да доставят няколко генератора и да разпънат аварийна електромрежа. В случая говорим за осигуряване работата на около 40 компютъра плюс друга техника, разпръснати в различни зали в хотела. И така, първия състезателен ден премина изцяло на аварийно захранване, под непрекъснат проливен дъжд. Едно голямо БЛАГОДАРЯ за усилията на организаторите. Въпреки голямото забавяне поради техническите проблеми, и съдийските комисии се справиха отлично и наваксаха  с времето, приключвайки упражненията в срок.

На състоялото се заседание на работната група по скоростна телеграфия наред със другите разисквани въпроси, беше представена и кандидатурата на реп. Македония за домакин на Световното първенство през 2015 год. Кандидатурата беше приета принципно, като остана да се доуточнят точните място и дата на провеждане - вероятно средата на септември, в Скопие или Охрид.

Да честитим успеха на нашите състезатели, и да им пожелаем още по-голям в следващите шампионати.

Иван Иванов LZ1PJ

 

 

Additional information